Scios Scope 10 / NTA-8220 inspectie
Een Scios Scope 10 inspectie is in hoofdzaak gericht op het voorkomen van brand als gevolg van een falende installatie. Deze inspectie is dus een preventieve maatregel ter voorkoming van brand.
Bij een Scios Scope 10 inspectie keuren we het elektrisch materieel, bestaande uit elektrische installaties en elektrische apparaten. Daarnaast kijken we naar het gebruik, en de omgeving van de apparatuur.
Bij de inspectie controleren we:
- de verdelers visueel,
- meten we isolatieweerstanden,
- testen we de aardlekbeveiliging
- en zetten we thermografie in om hotspots te detecteren.
De achterliggende installatie controleren we ook, waarbij de nadruk ligt op brandrisico. Naast de vaste installatie, inspecteren we ook de aangesloten ‘losse installaties’, zoals verlengsnoeren. De frequentie van de inspectie varieert tussen de drie en vijf jaar.
Wat is het verschil tussen een nen-3140 en Scios Scope 10 inspectie?
Bij een nen-3140 inspectie ligt de nadruk op veilig functioneren van een installatie, bij een Scios Scope 10 inspectie ligt de nadruk op brandveiligheid. Een nen-3140 inspectie heeft meer “diepgang” terwijl een Scios Scope 10 inspectie in omvang breder is maar minder diepgaand.
Gekeurd door een onafhankelijk inspectiebedrijf
De elektrakeuring mag alleen worden uitgevoerd door inspectiebedrijven met een SCIOS Scope 10-certificaat.
Inspectie Elektrisch Materieel op Brandrisico – SCIOS Scope 10 | NTA 8220
Een inspectie van elektrische installaties en elektrisch materieel volgens de NTA 8220 en SCIOS Scope 10 is gericht op het identificeren van brandrisico’s. In tegenstelling tot normgebaseerde inspecties is dit een risicobeoordeling die zich richt op de kans dat elektrisch materieel een brand veroorzaakt. De omvang van de inspectie is afhankelijk van factoren zoals: ✅ Leeftijd en staat van de installatie ✅ Type en intensiteit van het gebruik ✅ Eisen van verzekeraars Waarom een inspectie conform NTA 8220 en SCIOS Scope 10? Beoordeelt het brandrisico van elektrische installaties en aangesloten toestellen. Volgt een breed gedragen controlemethodiek die helderheid biedt. Geeft inzicht in welke maatregelen nodig zijn om risico’s te beperken.
Het Verbond van Verzekeraars adviseert verzekeraars om deze inspectiemethodiek op te nemen in de polisvoorwaarden van brandverzekeringen. Dit zorgt voor een uniforme aanpak en duidelijkheid voor zowel bedrijven als elektrotechnische specialisten. Een maatwerkinspectie voor elke situatie Een inspectie volgens SCIOS Scope 10 – NTA 8220 is altijd maatwerk. De reikwijdte is beperkt en vereist daarom zorgvuldige keuzes in overleg met de opdrachtgever. Dit vraagt om een ervaren inspecteur met diepgaand inzicht in risicoanalyse en de juiste toepassing van de richtlijnen. Wil je meer weten over het inspecteren van jouw elektrische installaties en materieel op brandrisico? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende adviesgesprek!